kaak fysiotherapie

kaak fysiotherapie Fysiotherapie Weidevenne Purmerend

Animatiefilm over Temporomandibular Joint (TMJ): Temporo-Mandibulaire Dysfunctie (TMD)

kaak fysiotherapie (orofaciale therapie)

Bij Fysi-osten kunt u terecht bij klachten en pijn aan uw kaak, met mijn specialisme in kaak fysiotherapie, ook wel orofaciale therapie genoemd, kan ik uw kaakklachten helpen verminderen.

Het kauwstelsel bestaat grofweg uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit.
De meest voorkomende klachten bij kaakproblemen zijn:

  • pijn of vermoeidheid van de kauwspier;
  • het niet goed kunnen openen van de mond;
  • pijn rond het kaakgewricht (voor het oor);
  • knappende of krakende kaakgewrichten;
  • overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen;
  • abnormale slijtage van het gewricht.

Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel.
Herkent u een of meerdere van deze symptomen, dan bestaat de kans dat u last heeft van kaakproblemen.
De medische term voor kaakproblemen is temporo-mandibulaire dysfunctie, kortweg TMD genoemd. TMD is de verzamelnaam voor problemen van het kauwstelsel. Ruim 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van TMD maar slechts 2 procent zoekt hulp.
In het animatiefilmpje krijgt u een duidelijk beeld van de oorzaken van een blokkerende en/of knappende kaak.

Waardoor ontstaan kaakproblemen?

Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lip bijten, wang bijten, kauwgom kauwen, bijten op pennen of potloden of het met de tong persen tegen de tanden of het verhemelte.
Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren. Denkt u maar aan gezegden als ‘je verbijten’ en ‘de kiezen op elkaar en doorgaan’.
Uw kaakproblemen kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus), die verschoven kan zijn of die het gewicht kan blokkeren. Dit kan leiden tot een beperkte mondopening.
Verder kunnen kaakproblemen het gevolg zijn van gebitsproblemen. De tanden en kiezen kunnen slijten door tandenknarsen, maar er kan ook gewoon sprake zijn van kiespijn.

Wat kunt u eraan doen?

Kaakproblemen zijn doorgaans goed op te lossen. Het eerste wat u kunt doen is informatie inwinnen bij een deskundige.
Een kaakfysiotherapeut is specialist op het gebied van TMD en problemen die daarmee te maken hebben.
De kaakfysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die u kan adviseren.

Wat kan de kaakfysiotherapeut voor u doen?

De kaakfysiotherapeut analyseert aan de hand van een vragenlijsten en een functie onderzoek uw klachten. Vervolgens wordt met u de beste aanpak van uw probleem besproken. Als er sprake is van kaakproblemen kan de kaakfysiotherapeut u zelf begeleiden. Is er sprake van een ander probleem, dan zal de kaakfysiotherapeut u doorverwijzen naar een deskundige met wie hij samenwerkt.

Verwijzing en vergoeding

Vanaf januari 2006 is het in de wet geregeld dat fysiotherapeuten direct toegankelijk zijn. Dat betekent dat u zonder verwijzing van arts of tandarts een afspraak kunt maken bij een kaakfysiotherapeut. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt de kaakfysiotherapie vanuit uw aanvullende verzekering normaal vergoed

Hoofdpijn en duizeligheid

Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan soms veel voor u betekenen bij hoofdpijn of duizeligheidsklachten.

Hoofdpijn vindt zijn oorzaak soms in overdreven veel spierspanning in de nek en/of gewrichtsproblemen in de nekwervels. Ook kan hoofdpijn soms worden veroorzaakt door kaakklachten. Door uitgebreid onderzoek door uw fysiotherapeut kan hij proberen te oorzaak te achterhalen en zo uw hoofdpijnklachten te verbeteren.

Duizeligheid kan soms ook worden veroorzaakt door nekklachten en soms ligt de oorzaak in een tijdelijke verstoring van uw evenwichtsorgaan. Dat laatste kan soms heel goed verbeterd worden met behulp van een zogenaamde Epley-manoeuvre om zo de verstoring van uw evenwichtsorgaan te verhelpen.

Eventueel kunt u daarnaast onder begeleiding van uw fysiotherapeut een oefening aanleren die u thuis kunt doen; de Brandt-Daroff oefening (klik op de link voor het informatie filmpje).