Polsblessures

polsblessures behandelen fysiotherapie Purmerend

Polsblessures behandelen

Polsblessures ontstaan vaak door een val. Dit kan gebeuren tijdens het sporten of een val met de fiets, gewoon op straat of in huis. Meestal is er dan sprake van een verzwikking van het polsgewricht doordat het polsgewricht naar een extreme eindstand wordt gedrukt door een val. Hierdoor kunnen spieren en/of pezen beschadigd worden door een overrekking die plaatsvindt. Het kapsel van het polsgewricht wordt zo ernstig geforceerd dat er een bewegingsbeperking ontstaan met soms zwelling in het gewricht tot gevolg. Als het traumamoment erg ongelukkig is kun je daarbij de vingergewrichtjes forceren met daarbij ook bewegingsbeperkingen en een zwelling. Bewegen van de pols is dan erg moeilijk en pijnlijk, iets tillen of dragen is dan lastig en vaak kun je er niet op steunen.

Polsklachten kunnen echter ook ontstaan door langdurige zwaar of eenzijdig te belasten. Dat kan komen door een verkeerde werkhouding maar kan ook worden veroorzaakt door het uitoefenen van een sport waarbij de polsen zwaar worden belast.

Fysiotherapie kan bij polsblessures erg behulpzaam zijn voor het herstel. Eerst zal er gekeken worden naar waar de beperkingen precies zijn gelokaliseerd, waarna een behandelplan zal worden gemaakt. Vaak wordt er gestart met weer herstellen van de mobiliteit van de verschillende gewrichtjes in de pols door het natuurlijke rol- en glijmechanisme te verbeteren. Daarna wordt voorzichtig begonnen met oefeningen om de belastbaarheid weer op te voeren. Vooral in het begin van de behandelingen kan het van belang zijn om de pols niet te zwaar te belasten om het herstel niet nadelig te beïnvloeden.

Uiteindelijk zal er meestal volledig herstel plaatsvinden waarbij er weer normaal kan worden gesport of gewerkt zonder beperkingen. Vaak is het dan wel van belang dat er een goede werkhouding is en bij het sporten is het van belang dat er erop wordt gelet dat de juiste techniek wordt gebruikt. Heeft u of heb je vragen over een behandeling vanwege blessures aan de pols? 

Neem vooral contact op, zodat ik mee kan denken of een kennismakingsgesprek in kan plannen.